• Topslider-innovatief
  • Topslider-gesprek-1
News Faillissements

Aantal faillissementen gedaald

met 35 % in oktober

Het aantal faillissementen is stevig gedaald in oktober. Ten opzichte van een jaar geleden is het aantal bedrijven en instellingen dat op de fles ging, afgenomen met 35 procent tot 773. Dat blijkt uit cijfers van Faillissementsdossier.nl. Het platform baseert zich op gegevens uit het Centraal Insolventieregister.
 
Over de periode januari tot en met oktober van dit jaar daalde het aantal faillissementen met 24 procent tot 8.431.
In de ICT-sector is het aantal faillissementen gehalveerd. Ook in de detailhandel gingen veel minder bedrijven kopje onder; hier daalde het aantal faillissementen met bijna 40 procent. Vooral kleding-, doe-het-zelf- en meubelwinkels deden het beter.
In de eerste tien maanden van het jaar liet vooral de bouw herstel zien. In deze sector legden 902 bedrijven het loodje, 37 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. Met name timmerbedrijven, loodgieters, elektriciens, schilders, dakbedekkers en andere gespecialiseerde bouwbedrijven gingen minder vaak failliet.
Regionaal gezien was de afname het sterkst in Zeeland. Hier werden 131 bedrijven failliet verklaard, tegenover 223 in de eerste tien maanden van 2013. In Zuid-Holland gingen de meeste bedrijven op de fles, namelijk 1.568, 20 procent minder dan vorig jaar.