• Topslider-innovatief
  • Topslider-gesprek-1
news zzp bouw

Kabinet wil groei

zzp'ers indammen

Het kabinet is bezig met plannen die de groei van het aantal zzp'ers moet doen afnemen. Dat meldt het Financiële Dagblad op 28 oktober 2014 op basis van interne stukken. De eerste beleidsvoorstellen komen rond 1 december, aldus de krant.
 
Het aantal zelfstandigen is sinds 2009 fors gestegen van 632.000 naar 800.000. Dat kost de overheid geld, omdat zzp'ers minder belasting betalen. Het kabinet zou daarom vooral afwillen van de zelfstandigenaftrek, die de overheid per jaar zo'n 1,8 miljard euro kost. 

Andere regelingen die mogelijk worden geschrapt, zijn de startersaftrek en de mkb-winstvrijstelling, zo meldt de krant. Door die regelingen betalen veel zelfstandigen bijna geen belasting over de eerste 24.000 euro die ze per jaar verdienen.

Verder moet het minder aantrekkelijk worden voor werkgevers om zelfstandigen in te huren. Dat wil het kabinet doen met de Beschikking geen Loonheffingen (BGL), de opvolger van de zogenoemde Verklaring Arbeidsrelatie (VAR).

Door de BGL moeten straks beide partijen bekijken of hun arbeidsrelatie hoort te leiden tot afdracht van loonheffingen. Nu is alleen de zzp'er verantwoordelijk. Dit moet helpen om schijnconstructies beter te bestrijden.