• Topslider-innovatief
  • Topslider-gesprek-1
News-Rabobank_rts

Rabobank: in 2015

groeien alle sectoren weer

Voor het eerst sinds jaren zullen in 2015 alle bedrijvensectoren profiteren van economische groei, zo concludeert Rabobank op basis van eigen prognoses.

“De economische groei wordt niet alleen gedragen door een aantrekkende export en stijgende investeringen,” aldus de economen van de bank. “Voor het eerst sinds jaren zal naar verwachting ook de particuliere consumptie in 2015 weer licht toenemen. Door de breder gedragen economische groei gaan de op het binnenland gerichte bedrijvensectoren, zoals, detailhandel, horeca en automotive, komend jaar profiteren van het economisch herstel.”

Dat betekent volgens Rabobank Nederland ook goed nieuws voor het mkb. “Voorzichtig optimisme is gerechtvaardigd,” aldus Paul Dirken, directeur Bedrijven bij de Rabobank in een toelichting. “Het betekent niet dat mkb-ondernemers achterover kunnen leunen. Toenemende concurrentie, de opkomst van e-commerce en branchevervaging stellen de ondernemers voor fundamentele uitdagingen. Uitdagingen waarin traditionele verdienmodellen niet langer voldoen en nieuwe verdienmodellen noodzakelijk zijn om toekomstperspectief te houden.”

Internationale markten
De aantrekkende binnenlandse vraag ten spijt zullen de op het buitenland gerichte sectoren als de maakindustrie, de chemie, de groothandel en de logistiek in 2015 het meeste profiteren van het economisch herstel. 'Internationale markten blijven vooralsnog kansrijker dan de thuismarkt. Daarom geven de bankiers mkb'ers het advies meer over de grens te kijken.

Bron: fd.nl